Zanger Zjef Vanuytsel (70) overleden

De Vlaamse kleinkunstzanger Zjef Vanuytsel is overleden op 70-jarige leeftijd. Hij was een van de belangrijkste Vlaamse kleinkunstzangers van de jaren 70, maar omschreef zichzelf liever als een ‘liedjesmaker’ of ‘Nederlandstalige chansonnier’. Vanuytsel had al een tijd kanker. Hij is vooral bekend van het nummer ‘De zotte morgen’.

Zjef Vanuytsel, geboren in Mol op 6 juli 1945, debuteert in 1970 met het album ‘De Zotte Morgen’ waarvan het gelijknamige openingsnummer samen met ‘Houten Kop’, ‘Ik weet wel mijn lief’ en ‘Hop Marlène’ klassiekers zullen worden. De debuutplaat wordt een overweldigend succes: van het album worden meer dan 100.000 exemplaren verkocht, het maakt van Zjef een van de boegbeelden van het Nederlandstalig chanson.

Weemoedig
Vanuytsel’s impact valt vooral te verklaren door zijn vakmanschap en talent voor melodie en arrangement, zijn romantische en poëtische luisterliedjes en de wijze waarop hij pop en blues-invloeden vermengt met traditionele chansonelementen. De sfeer is weemoedig, met thema’s zoals het voorbijgaan der dingen, de twijfel, maar ook warmte, meevoelen en troost. Vaak is er ook zelfrelativering en wat onderliggende humor.

Albums
Zjef brengt tijdens de jaren zeventig nog drie albums uit : ‘Er is geen weg terug’ (1973), ‘De Zanger’ (1976) en ‘De Stilte van het land’ (1978) met bekende nummers zoals ‘De Massa’, ‘Tussen Antwerpen en Rotterdam’, ‘Laat alleen mijn goede vrienden over’, ‘Er is geen weg terug’, ‘De Stad gaat slapen’ en ‘Toch is ze zo lief’.

In 1983 verschijnt nog ‘Tederheid’ maar dit album zal meer dan 20 jaar lang zijn laatste plaat blijven. De zanger hunkert immers naar iets nieuws en vanaf 1985 beslist hij zich voltijds aan de architectuur te wijden.  

Comeback
Eind 2007 brengt Vanuytsel, na meer dan 20 jaar stilte, opnieuw een album uit getiteld ‘Ouwe makkers’ en vanaf 2008 volgt een zeer succesvolle en uitverkochte theatertournee langs tientallen Vlaamse schouwburgen en cultuurcentra. Er volgen ook erg mooie passages op o.a. de Gentse Feesten en Dranouter.

Ziekte
Eind 2008 slaat onverwacht de ziekte voor een eerste maal toe en moet een deel van de theatertournee afgezegd worden. Na een zware operatie en bijhorende chemobehandeling, is Zjef echter de centrale gast op de Nekka-nacht in het Antwerpse sportpaleis in april 2009. Amper hersteld, brengt hij oud en nieuw werk.

In 2012 keert de ziekte na vier jaar afwezigheid plots terug. Weer volgt een operatie en dito chemobehandeling. Het belet Zjef echter niet om na de revalidatie verder op te treden en opnieuw te verschijnen op de festivalpodia. 

Toer 2014
De zanger blijft ook plannen maken. Onder de titel ‘Lief en Leed’ start hij in 2014 een succesvolle toer met de chansonnière Micheline Van Hautem. Samen nemen ze ook twee singels die vaak zullen gedraaid worden op Radio 2 : ‘Als twee geliefden’ en ‘Spoken in je hoofd’. Eind 2014 moet echter ook deze tournee onderbroken worden omwille van ziekte.

Zjef Vanuytsel wordt volgende week begraven omringd door zijn familie en geliefden, zijn vele vrienden en kennissen, en zijn trouwe muzikanten en collega-artiesten.