Eindelijk: The Beatles beschikbaar op spotify

De muziek van de legendarische popgroep The Beatles is vanaf donderdag eindelijk te beluisteren via streamingdiensten zoals Apple Music en Spotify. Dat kon tot nu toe nog niet door een rechtenkwestie, maar daarover is er nu een akkoord. Volgens Amerikaanse media zou de muziek vanaf één over middernacht online staan

The Beatles staan er al lang om bekend zich traag aan te passen aan nieuwe technologie. De band deed er zes jaar over om in de iTunes store te belanden, maar verkocht dan wel twee miljoen liedjes in de eerste week. Het eerste videospel (The Beatles: Rock Band) kwam pas in 2009 en hoewel hun muziek in 1987 op cd verscheen, duurde het nog 22 jaar voor hun werk geremasterd werd.

Ook hedendaagse topartiesten hebben soms een moeilijke relatie met de streamingdiensten. Zo haalde de Amerikaanse superster Taylor Swift haar muziek van Spotify uit protest tegen de -volgens haar- te lage vergoedingen die artiesten ontvangen per beluisterd liedje. Bij de lancering van Apple Music kreeg ze Apple zover om het vergoedingenbeleid tijdens de gratis proefmaanden aan te passen.