Straf: meteen dubbel platina voor Adele

Het nieuwe album van Adele, ‘25’, doet het ook in ons land zeer goed. De plaat komt meteen binnen op nummer 1. Meer zelfs, het haalt meteen dubbel platina. “Zeer uitzonderlijk”, zegt Ultratop aan VTM NIEUWS.

Het was vier jaar wachten op het nieuwe album van Adele, en dat loont. In de VS breekt de Britse zangeres alle verkooprecords en ook in ons land scoort ze. Er liggen nu al vijftigduizend exemplaren in de winkel, ruim voldoende voor de nodige veertigduizend voor dubbel platina. Voor tripel platina zijn zestigduizend exemplaren nodig. Dat kan snel het geval zijn, als ook de online downloads worden meegeteld.

Stan van Samang

Ter vergelijking, buiten Adele haalde dit jaar één artiest dubbel platina: Stan Van Samang. Hij had daarvoor wel bijna twee maanden de tijd nodig, Adele deed het in één week.

Helmut Lotti

Het bestverkochte album ooit in België is ‘25’ nog niet. Die eer is weggelegd voor… Helmut Lotti. Met ‘Helmut Lotti Goes Classic’ haalde hij maar liefst twaalf keer platina. En dat dateert uit de tijd dat de grenzen om platina te halen nog hoger lager: 50.000 exemplaren in plaats van de 20.000 nu. Lotti verkocht zo maar liefst 700.000 albums.