Brouwers wint ECI-Literatuurprijs

De Nederlandse schrijver Jeroen Brouwers heeft met zijn roman 'Het hout' de ECI-Literatuurprijs 2015 gewonnen. Dat werd gisterenavond bekendgemaakt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

De prijs bekroont het beste Nederlandstalige literaire boek en is 50.000 euro waard. De andere vijf kandidaten op de shortlist waren Mark Schaevers ('Orgelman'), Annelies Verbeke ('Dertig dagen'), Inge Schilperoord ('Muidhond'), Annelies Verbeke ('Dertig dagen'), Stephan Enter ('Compassie') en P.F. Thomése ('De onderwaterzwemmer').

"De ECI Literatuurprijs 2015 gaat naar een uitzonderlijk boek. Met 'Het hout' van Jeroen Brouwers dat gaat over onderdrukking en seksueel misbruik op een katholiek jongensinternaat, kiezen we voor meesterschap, stilistische brille, voor beklemming en verlossing", zei juryvoorzitter Andrée van Es. Omdat Jeroen Brouwers afwezig was, ontving zijn redacteur Anita Roeland de ECI Literatuurprijs uit handen van de juryvoorzitter. Vorig jaar won onze landgenoot Stefan Hertmans nog de prijs met zijn boek 'Oorlog en terpentijn'.

Foto: Archiefbeeld.