10 dingen die je niet wist over Jommeke

Stripfiguur Jommeke viert vandaag zijn 60e verjaardag. Op 30 oktober 1955 stelde tekenaar Jef Nys het bekendste ‘strooien kopje’ van Vlaanderen voor in Kerkelijk Leven, de voorloper van Kerk en Leven. Sindsdien is hij samen met zijn vrienden niet meer weg te denken uit de Vlaamse huiskamers. Maar wist je deze tien dingen over de blonde stripheld al? 

  • In de albums ‘De Zwarte Bomma’ en ‘Paradijseiland’ komt duidelijk aan bod dat de personages beseffen dat ze vastzitten in een stripverhaal. Het verhaal start namelijk met de hoofdpersonages die in hun eigen albums lezen. In het album ‘Het Wonderdrankje’ stelen slechteriken Kwak en Boemel zelfs Jommekesstrips van Professor Gobelijn.
  • Jommeke was niet altijd zo slank als in de meeste albums. In ‘Dolle fratsen’, een verzameling van verhaaltjes op één pagina, was hij te dik. Zijn moeder, Marie, zette hem op een dieet, maar ook dat was geen succes. Na een stevig potje turnen at een uitgeputte Jommeke een hele stapel boterhammen.
  • Flip, de grofgebekte papegaai van Jommeke, zat ooit twee dagen in de cel wegens overdreven snelheid. In het album ‘De Slaapkop’ werd Jommeke getroffen door een slaapziekte waardoor Flip zich onnoemlijk verveelde. Hij kreeg van moeder Marie een step cadeau, maar hield zich kennelijk niet aan de snelheid.
  • Zowel Jommeke, Filiberke als Annemieke en Rozemieke hebben een tante Zulma. In de albums ‘Peuterweelde’, ‘De zwarte parel’, ‘De slangegodin’ en ‘Holeman’ spreken ze alle vier afzonderlijk over hun tante. Zulma was trouwens ook de naam van de tante van Jef Nijs.
  • De euro werd pas in 2002 officieel ingevoerd in de Europese Unie, maar toch had Theofiel, de vader van Jommeke, in 1999 al een exemplaar te pakken. In het album ‘De Kopermicroben’ haalt hij in de winkel een stuk van één euro uit zijn broekzak.  
  • Tekenaar Jef Nys liet zich in het album ‘Het Luchtkasteel’ mogelijk inspireren door toenmalig premier Guy Verhofdstadt. Jommeke en Filiberke bevinden zich in het album in een Engelse kostschool en één van de studenten lijkt verdacht veel op Verhofdstadt

  • In de albums ‘De Babbelpil’ en ‘Het Oké-parfum’ wordt er op een subtiele manier verwezen naar Alfred Jodocus Kwak, een eend uit de kindermusical van Herman Van Veen. De koningin van Onderland zingt ‘Ik ben vandaag zo vrolijk, zo vrolijk, zo vrolijk’, het titellied van Jodocus Kwak. In het andere album spreekt een eend Anatool aan over ‘zijn nonkel Jodocus’.
  • Het carnaval in Aalst is een jaarlijks terugkerend volksfeest. Ook dat is tekenaar Jef Nijs niet ontgaan. Hij baseerde zich voor zijn album ‘Prins Carnaval’ op een wagen van AKV Possensje die in 2003 deelnam aan de Aalsterse stoet.

  • Dat Flip gevoelig is voor vrouwelijk schoon, is geen geheim. In totaal verliest de papegaai maar liefst dertien keer zijn hart aan verschillende vrouwen. Onder meer zangeres Tita Telajora en prinses Sangriani bezorgen hem weleens kriebeltjes. Maar ook voor oudere, rijpere dames zoals Marie en gravin Elodie van Stiepelteen heeft Flip een boontje.
  • In totaal zijn er al 277 albums van Jommeke verschenen, maar toch lijkt de leeftijd geen vat te hebben op zijn strooien kopje en de rest van zijn vrienden. Vandaag viert hij in principe zijn 60ste verjaardag, maar in de reeks blijft hij steeds 11 jaar.