18.000 nieuwkomers in Dikke Van Dale

Voor het eerst in tien jaar is er een nieuwe papieren versie van de Dikke Van Dale. Tien jaar, dat betekent een pak nieuwe woorden. 18.000 om precies te zijn. Natuurlijk verdwijnen er ook weer wat verouderde woorden, maar de Dikke is dikker dan ooit: 4.880 bladzijden. En voor het eerst met illustraties.

Verzamelaars doen er misschien goed aan deze versie van de Dikke Van Dale te kopen. De kans is groot dat het de laatste op papier wordt. Want ook een woordenboek moet mee met zijn tijd. En vooral met de taal van de tijd. Zo is Twitter een nieuwkomer, want tien jaar geleden hadden we dat nog niet. Net als iets liken.

Beyoncévlieg

Het zijn de grote thema’s die de laatste tien jaar de wereld beheersen die bepalen wat er in de woordenlijst bijkomt. Zo was er in de vorige versie nog geen sprake van een kredietcrisis of klimaatvluchtelingen. Of jezidi’s (religieuze minderheidsgroep in het Midden-Oosten), een term die al anderhalve eeuw gekend is, maar nu pas in de Van Dale staat door de ontwikkelingen rond Islamitische Staat. En het succes van popster Beyoncé heeft ook een weg gevonden naar het woordenboek, want een van de nieuwkomers is de beyoncévlieg: een paardenvliegje met een glimmend achterwerk.

Prentjes

Veel nieuwe woorden dus, maar ook prentjes. Zo’n 500 illustraties halen de Dikke Van Dale. Ze worden gebruikt om complexe termen uit te leggen, zoals typische medische woorden of wiskundige principes.