Discovery award voor Vlaamse film 'Black'

'Black', de nieuwe speelfilm van Adil El Arbi en Bilall Fallah, heeft de met 5.000 dollar gedoteerde Dropbox Discovery Award van het 40ste Toronto International Film Festival (TIFF) gewonnen. Dat maakte de organisatie zondagavond bekend. De film, die in België pas op 11 november in première gaat, is gebaseerd op de boeken 'Black' en 'Back' van de bekende Wase jeugdboekenschrijver Dirk Bracke (62). 

De Dropbox Discovery Award werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. Dat gebeurde naar aanleiding van de 40ste verjaardag van het festival. De winnaar werd gekozen uit de 30 films die het Discovery programma vormden.

De jury loofde 'Black' voor zijn "duidelijke cinematografische visie die creatief en met lef neergezet wordt". Regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah laten, aldus de jury, "een diepe indruk na met de beklijvende en fijngevoelige manier, zowel visueel als auditief, waarop ze de loyaliteit en de bedreigende sfeer binnen jeugdbendes tegen het licht houden".

De hoofdrollen in 'Black' worden gespeeld door Martha Canga Antonio en Aboubakr Bensaïhi. Robrecht Heyvaert (die ook op "D'Ardennen" werkte) tekende voor de fotografie, met originele muziek van de hand van Hannes De Maeyer. Producenten zijn Frank Van Passel, Bert Hamelinck en Ivy Vanhaecke voor Caviar.