Geen programma's op VRT dinsdag?

Het gemeenschappelijk vakbondsfront laat er donderdag geen twijfel over bestaan. Als de raad van bestuur van de VRT volgende week maandag de transformatienota goedkeurt, dan gaat de openbare omroep dinsdag plat. Dat zegt Luc Vandenhoeck van ACOD bij VRT en wordt bevestigd door zijn christelijke vakbondscollega Carlos Van Hoeymissen van ACV.

Donderdagnamiddag zit de raad van bestuur voor het eerst samen voor een eerste lezing van de transformatienota. Met dit plan wil de directie tegen 2020 jaarlijks ruim 25 miljoen euro besparen.

Voor aanvang van de raad van bestuur organiseerden de drie vakbonden een actiecomité. "Het actiecomité leek meer op een personeelsvergadering. Zoveel volk was er op aanwezig", zegt Vandenhoeck. "De actiebereidheid is groot want niemand vindt iets goed aan het plan."

"Zware staking"

Als de raad van bestuur zijn goedkeuring geeft voor de uitvoering van het plan, "dan gaat dinsdag alles plat", aldus Vandenhoeck. Toch is er geen stakingsaankondiging, "want het is een actie onder voorwaarden", zegt Carlos Van Hoeymissen. Enkel als de raad van bestuur het plan "ongewijzigd goedkeurt", volgt er "een redelijk zware staking." Dit zou tot gevolg hebben dat er dinsdag "geen vervangprogramma's worden uitgezonden en dat er zoveel mogelijk stilte zal zijn op de radio".

Indien de raad van bestuur beslist om het plan niet te aanvaarden en ze aanbevelingen doet aan de directie, kan de staking voorkomen worden. "Als het plan terug moet naar de directie voor wijzigingen, dan zullen wij die aanpassingen zoveel mogelijk proberen te sturen", besluit de vakbondsman.