Banksy opent somber 'pretpark'

De Britse kunstenaar Banksy heeft in het Engelse Somerset zijn eigen pretpark geopend. Al is pretpark een slechte naam voor de trieste parodie die Banksy gemaakt heeft. ‘Dismaland’, ofwel ‘Somberland’, is een maatschappijkritisch park met kunstwerken van Banksy zelf, maar ook van onder meer Damien Hirst en Jenny Holzer. Het is het grootste project ooit van de anonieme Banksy.

Op een braakliggend terrein van in Weston-super-Mare, in het Engelse Somerset, heeft Banksy waarschijnlijk het meest sombere attractiepark ooit geopend. Verschillende ‘attracties’ zijn een ironische verwijzing naar de sombere realiteit, die vaak achter pretparken als Disneyland verschuild gaat. Zo draagt een personeelslid ballonnen met het opschrift ‘Ik ben een imbeciel’ en landt een orka die door een hoepel springt in een mini-zwembadje.

Maar het onconventionele werk van Banksy is meer dan alleen een aanklacht tegen de pretparkindustrie. Ook de internationale vluchtelingencrisis wordt op harde wijze aangeklaagd door een motorbootje dat vol met mensen zit.  “Verboden voor kinderen.” Zo omschrijft de nog steeds anonieme Banksy zijn ‘pretpark’ zelf.