Dossier Festivals

Zeven gewonden op Pukkelpop door steekvlam

Op de camping van Pukkelpop zijn zeven jongeren gewond geraakt na een ongeval met een gasfles. Vijf jongeren werden afgevoerd naar het ziekenhuis, twee worden ter plaatse nog verzorgd. Dat bevestigt de organisatie van Pukkelpop aan VTM NIEUWS. 

De ontploffing vond plaats op camping A van het muziekfestival, het kampeerterrein recht tegenover de festivalweide. Een gasflesje is omgevallen en heeft een steekvlam veroorzaakt. Niemand is in levensgevaar. De ouders van de gewonde jongeren zijn verwittigd en hun vrienden zijn ter plaatse opgevangen. 

Volgens de organisatie van Pukkelpop waren de verschillende hulp- en veiligheidsdiensten snel ter plaatse. De jongeren zijn overgebracht naar het Jessa-ziekenhuis in Hasselt en het ziekenhuis Zuid Oost Limburg.

Gasflessen toegelaten?

De veiligheidsdiensten en de organisatie wijzen nogmaals op de geldende veiligheidsvoorschriften op de website van Pukkelpop. Grote gasflessen zijn op de kampeerterreinen van Pukkelpop sowieso verboden. Alleen flesjes tot 250 gram met een veiligheidsventiel zijn toegelaten. Barbecues en kampvuren mogen ook niet.

Vier jongeren die vandaag op de camping van Pukkelpop verbrand raakten, moeten nog even in het brandwondencentrum blijven. Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Valérie Reynaerts.

Volgens Prof. Dr. Michael Casaer is niemand is in acuut levensgevaar. “Een steekvlam duurt niet lang, dat is het voordeel. Het gaat meestal om een flash, tenzij de kledij die de mensen dragen brandbaar is. Anderzijds is de hitte wel meestal hoog, dus die korte flash kan altijd een belangrijk letsel veroorzaken. Brandwonden zijn eigenlijk altijd onvoorspelbaar.”