Dossier Festivals

Pukkelpoppers lachen met 'socialemediapolitie'

De politie Hazodi zet tijdens Pukkelpop zes mensen in die op sociale media zullen speuren naar vechtersbazen, dealers en zelfs terroristen. “In België wordt Pukkelpop de eerste test van dit systeem”, vertelt korpschef Philip Pirard. “En eerlijk, we verwachten er wel wat van. De federale politie kijkt trouwens mee”, zegt hij vandaag in de krant Het Belang Van Limburg. Intussen raad je nooit wat er op Twitter gebeurt...

Politie Hazodi krijgt komend weekend op Pukkelpop hulp van het Nederlandse monitoringssysteem ‘Twitcident’, dat onder meer een aanslag op de koninklijke familie in Nederland kon voorkomen. Daarmee willen ze in Hasselt onder meer dealers, vechtersbazen maar ook extreem weer en verkeersproblemen te snel af zijn. Zelfs dreiging door terroristen kan worden opgevangen. “In Nederland hebben we al op verschillende festivals gewerkt, zoals ook Lowlands, en daar deed Twitcident het perfect”, legt Sjors van den Dries van Crowdsense uit. Samen met Microsoft zorgen zij ervoor dat het systeem tijdens Pukkelpop voor het eerst in België gebruikt kan worden.

Joint of stickie

"We hebben urenlang samengezeten over de woordenlijst waarop we willen screenen. We hebben ons gebaseerd op een lijst die eerder al voor Pinkpop werd gebruikt, maar wat hier een joint heet, is bij ons in Nederland een stickie. Zo zitten er een paar duizend woorden opgeslagen in talloze combinaties - zelfs met spelfouten", legt van den Dries uit. "Twitcident werkt ook niet alleen in het Nederlands - het systeem kent ook andere talen. Zelfs een ander alfabet, zoals het Arabisch bijvoorbeeld, vormt geen probleem."

"Als een van onze trefwoorden gebruikt wordt krijgen we een melding", gaat de Nederlander verder. "En dan moeten we beoordelen of we reageren of niet. We monitoren publieke accounts op onder meer Facebook, Twitter, Instagram en Twitter. Wie 'normale' dingen rondstuurt, komt niet op onze radar."

Federale politie

"Tijdens Pukkelpop hebben we de tool de hele week gratis ter beschikking. Als we het aankopen - of als de federale politie dat doet, want zij zijn ook geïnteresseerd - dan kunnen we er een heel jaar mee aan de slag.

En daar zijn de grapjes

Meteen komt er ook reactie van de festivalgangers, want op sociale media duikt het ene na het andere grapje op, om het systeem van de politie in de war te sturen. Een bloemlezing...