Backstage Pukkelpop via kanaal aangerukt

De voorzieningen voor de backstage van het muziekfestival Pukkelpop zijn vandaag per schip aangekomen in Hasselt. Het transport van de materialen via de waterweg is een bewuste keuze van de festivalorganisatie om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) noemde het een mooi voorbeeld van het alternatief dat transport via het water biedt.

Pukkelpop draagt duurzaamheid al langer hoog in het vaandel. Organisator Chokri Mahassine gaat daarom elk jaar op zoek naar extra mogelijkheden om milieu- en energiezuiniger te werken. "Voor het eerst kijken we daarbij ook buiten het festivalterrein en proberen we de logistiek van en naar Pukkelpop ecologischer te maken", aldus Chokri.

"Het experiment dat hiervoor is opgezet, zorgt ervoor dat alle materialen van de backstage voor Pukkelpop, van bij het verhuurbedrijf naar de laadkade in Niel vertrekken en vervolgens met het binnenschip over het Albertkanaal naar Hasselt worden gebracht. Daar aangekomen, worden de stoelen, tafels, togen en decoratiematerialen in ecologische trucks gestopt, om tot slot naar hun bestemming achter het hoofdpodium van Pukkelpop in Kiewit te verhuizen."

Een vernieuwende aanpak, die minister van Mobiliteit Ben Weyts wist te waarderen: "Net zoals Pukkelpop dat doet, moeten we op vlak van mobiliteit creatief en vernieuwend zijn om de problemen aan te pakken", aldus Weyts. "Transport via het water is bijvoorbeeld een goed alternatief voor het steeds toenemende wegtransport. We hebben echter goede voorbeelden nodig om andere bedrijven en organisaties te overtuigen om ook deze weg in te slaan. Vaak klagen ze nu over de files aan hun voordeur, maar beseffen ze niet welke boulevards aan mogelijkheden er aan hun achterdeur liggen."