Windows naar versie 10: dit verandert er

Microsoft lanceert vandaag Windows 10, het nieuwe besturingssyteem. De nieuwe versie speelt in op de klachten die heel wat gebruikers hadden na de verandering van Windows 8. Normaal gezien wordt het de laatste versie die manueel geïnstalleerd moet worden. Maar wat betekent dat nu allemaal? VTM NIEUWS beantwoordt de meest prangende vragen.

Wat is er nieuw aan Windows 10?

Windows 10 grijpt terug naar de oude succesformule: de startknop en het startmenu keren terug. Daarnaast wordt functie Task View gelanceerd, waardoor gebruikers snel van programma kunnen wisselen.

De ‘tegels’ die door Windows 8-gebruikers zo gehekeld werden, zullen in de nieuwe editie minder prominent aanwezig zijn. Daarnaast maakt Internet Explorer plaats voor Edge en keert het spelletje Solitair terug. De fans van Hartenjagen blijven dan wel weer op hun honger zitten, want dat spel verdwijnt.

Waarom is er geen Windows 9?

Vandaag wordt Windows 10 gelanceerd, de opvolger van Windows 8. Volgens de CEO van Microsoft geeft het getal 10 duidelijk aan dat het om een belangrijke update van het systeem gaat. Daarom werd er niet gekozen voor Windows 9.

Hoeveel kost de nieuwe versie?

Voor gebruikers van Windows 7 en 8 is er goed nieuws: als zij binnen het jaar updaten naar de nieuwe versie, kost hen dat niets. Voor klanten die te lang wachten of die nog van een oud systeem gebruik maken, kost het 119 euro voor de home-edition, de professionele editie kost 199 euro.

Komt er dan volgend jaar weer een nieuwe, dure versie?

Normaal gezien wordt Windows 10 de laatste nieuwe versie die manueel geïnstalleerd moet worden. Vernieuwingen zullen voortaan automatisch en gratis geüpdatet kunnen worden zonder de installatie van een volledig nieuw pakket.

Is mijn pc wel geschikt voor Windows 10?

Wie Windows 7 of 8 op zijn pc heeft staan, heeft inmiddels al een uitnodiging ontvangen om de nieuwe versie te downloaden. Via die melding kan je controleren of jouw computer geschikt is voor de download. Als je Windows 10 uiteindelijk gaat installeren, krijg je ook nog een waarschuwing. Dan wordt gekeken naar mogelijke programma’s die mogelijk niet goed werken, zodat een installatie nog uitgesteld kan worden.