Facebook lanceert herdenkingsprofiel

Facebook heeft de dienst 'legacy contact' gelanceerd in Europa. Dat meldt de technologiewebsite The Next Web. Ook in ons land kunnen Facebookgebruikers voortaan een contactpersoon aanduiden die zijn herdenkingsprofiel mag beheren na zijn dood. De service werd eerder dit jaar al in de Verenigde Staten geactiveerd.

Wie dat wil, kan via de beveiligingsinstellingen van Facebook een contactpersoon aanstellen die zijn account na overlijden kan beheren. Die persoon kan dan bijvoorbeeld een bericht op de tijdlijn vastzetten, nieuwe vriendschapsverzoeken accepteren of de profielfoto bijwerken. Privéberichten blijven verborgen, maar optioneel kan ook toestemming gegeven worden om een kopie van alles wat de overleden gebruiker op zijn profiel heeft gedeeld, te downloaden.

Herdenkingsstatus

De herdenkingscontactpersoon kan het account pas beheren als het een herdenkingsstatus heeft gekregen. Daarvoor moet Facebook via een formulier door vrienden of familie op de hoogte gebracht worden van het overlijden. De profielpagina wordt dan een herdenkingspagina. Je kan er als Facebookgebruiker ook voor kiezen dat je account volledig verwijderd wordt na je overlijden. Ook dat is in te stellen via de beveiligingsinstellingen.