Spotify tekent muzikale kaart

Wereldhits weerklinken overal, maar welke muziek kleurt sommige steden veel meer dan andere? Op die vraag wil streamingdienst Spotify een antwoord bieden met zijn nieuwe 'muzikale wereldkaart', die voor bijna duizend steden de 'karakteriserende' liedjes en artiesten van het moment oplijst.

Weinig verrassend blijken ook in de Vlaamse steden Antwerpen, Gent en Leuven lokale artiesten 'kenmerkend'. Spotify lijst immers de muziek op die mensen in een bepaalde stad veel vaker draaien dan elders. "Het gaat dus om precies de muziek die hen anders maakt van mensen elders in de wereld", klinkt het. Concreet staat op dit moment de Belgische hiphopartiest Tourist LeMC bovenaan in Antwerpen en Leuven, onder meer gevolgd door The Van Jets, Slongs Dievanongs, Stan Van Samang en Emma Bale. In Gent maken Uberdope en Het Zesde Metaal de dienst uit. 

Schuif je de monsterhits even terzijde, dan blijken Londenaars momenteel verzot op de hiphop van Krept and Konan en de art rock van Everything Everything. Sidney houdt van de electro van Golden Features, Brasilia van lokale rap.

In totaal telt de kaart bijna duizend steden uit een zestigtal landen. Afrika ontbreekt en ook Azië is voorlopig grotendeels een blinde vlek.

Bekijk hier de map: