Scenarist 'Largo Winch' stopt ermee

Stripscenarist Jean Van Hamme, geestelijke vader van 'XIII', 'Thorgal' en 'Largo Winch', stopt, na twintig albums, met het schrijven van scripts voor 'Largo Winch', de reeks over een jonge, in eenvoudige jeans geklede miljardair. Dat heeft de onlangs in België geridderde, 76-jarige scenarist gezegd in een interview met het vakblad Casemate.

Van Hamme zegt niet veel plezier meer te beleven aan het werken aan de Largo-verhalen. Nummer twintig van de reeks, dat eind dit jaar of begin volgend jaar verschijnt, "zal mijn laatste zijn", zegt Van Hamme in een interview met het stripblad. Z

owel de uitgever als tekenaar Philippe Francq zijn al op de hoogte gebracht. Naar Van Hamme doet uitschijnen, liggen ook meningsverschillen met Francq aan de oorzaak van zijn besluit.

Largo Winch zag het levenslicht in 1990 en was gebaseerd op romans van Van Hamme zelf. De hoofdfiguur erft een fortuin en moet als playboy aan de slag in de wereld van de 'big business', maar gelukkig ook van de mooie meiden. De stripreeks, losjes gebaseerd op de actualiteit, bleek een groot succes: tot dusver werden 12 miljoen Largo-verhalen verkocht. Dat is evenveel als Thorgals en twee miljoen minder dan de 'Treize'-reeks.

Van Hamme was in 2007 al gestopt met de scenario's van de door William Vance getekende 'XIII'-albums en de 'Thorgals' van Grzegorz Rosinski). Voor beide reeksen werd hij vervangen door Yves Sente.