Dossier Festivals

Roskilde tapt in 2017 écht 'pisbier'

De mannen die dezer dagen op het Roskilde Festival in Denemarken vertoeven, dragen hun biologisch steentje reeds bij voor de volgende editie van het rockfestival. Hun urine krijgt namelijk een erg interessante bestemming: de urine geloosd in de metalen urinoirs wordt opgevangen in speciaal ontworpen tanks om nadien de gerst te bemesten waarmee het bier voor volgend jaar gebrouwen zal worden. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

"From piss to pilsner" heet het initiatief dat momenteel op Roskilde (27/06-04-07) loopt. Of hoe 'gerstennat' meteen een andere andere betekenis krijgt. Concreet hopen de organisatoren 25.000 liter urine te verzamelen dankzij de vrolijk pintjes drinkende festivalbezoekers. Voor de vrouwen worden overigens plastuiten uitgedeeld nabij de urinoirs.

De urine zal naar een nabijgelegen veld gebracht worden om er de gerst te bemesten. Met dat gerst moet het bier gebrouwen worden voor Roskilde 2017. "Dit gaat over een andere aanpak van afval, van een last naar een waardevolle grondstof", citeert The Guardian Leif Nielsen. Hij werkt voor de belangenvereniging Danish Agriculture & Food Council (DAFC), die met de festivals samenwerkt rond 'beercycling'. De grote hoeveelheid urine op de festivals weegt immers door op het milieu en de rioleringen, klinkt het nog. Nielsen heeft er alvast vertrouwen in dat de festivalganger de neus niet zal ophalen voor de pils nieuwe stijl.