Facebook probeert 'Trending topics' uit

De sociaalnetwerksite Facebook experimenteert met het gebruik van ‘Trending Topics’ op zijn website. Net als bij Twitter wil Facebook zijn gebruikers een overzicht aanbieden van onderwerpen die populair zijn op Facebook.

Het bedrijf van Mark Zuckerberg experimenteert al een tijdje met trending topics. Zo kregen gebruikers in de Verenigde Staten in het verleden al lijstjes aangeboden met populaire onderwerpen. Daarbij konden de gebruikers kiezen uit vijf onderwerpen: ‘Nieuws’, ‘Entertainment’, ‘Sport’, ‘Wetenschap en techniek’ en ‘Politiek’. Facebook wil zich hiermee ook als nieuwsmedium profileren.

Nu biedt Facebook de trending topics ook op een actievere manier aan zijn gebruikers aan. Zo personaliseert het de populaire onderwerpen op basis van de jouw paginalikes, vrienden, en locaties. Vandaag verscheen bij sommigen bijvoorbeeld het trending topic ‘James Horner’, de componist die gisteren is omgekomen. Gebruikers krijgen dan ook de keuze tussen ‘Top Posts’, met een overzicht van de meest populaire posts, en ‘Latest Posts’, met de laatste berichten over het onderwerp.