Verkeerde winnares op podium Elisabethwedstrijd

De Zuid-Koreaanse violiste Ji Young Lim heeft zaterdagavond de Koningin Elisabethwedstrijd gewonnen. Dat heeft juryvoorzitter Arie tijdens de proclamatie in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel bekendgemaakt.

De Oekraïener Oleksii Semenenko eindigde op de tweede plaats, de Amerikaan William Hagen werd door de jury als derde gerangschikt. De top zes werd verder vervolledigd door Tobias Feldmann (Duitsland), Stephen Waarts (Nederland/VS) en Fumika Mohri (Japan). De als vijfde geklasseerde Waarts won daarnaast ook de publieksprijs.

Verwarring

De bekendmaking van de winnares verliep overigens niet vlekkeloos. Want als gevolg van enige spraakverwarring dacht de eveneens Zuid-Koreaanse violiste Ji Yoon Lee even dat zij tot winnares was uitgeroepen, maar dat misverstand kon snel rechtgezet worden.

Geen Belgen

De in totaal twaalf finalisten moesten tussen maandag 25 mei en zaterdag 30 mei in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel een concerto naar keuze en een speciaal voor de wedstrijd geschreven werk spelen. De kandidaten werden daarbij begeleid door het Nationaal Orkest van België, onder leiding van Marin Alsop. Er namen geen Belgen deel aan die finale. De twee Belgische deelnemers aan het concours, Fien Van den Fonteyne en Hracha Avanesyan, waren namelijk niet door de eerste ronde geraakt.

Koningin Mathilde

De bekendmaking van de laureaten gebeurde zaterdagavond in aanwezigheid van koningin Mathilde. Zij hoorde onder meer dat de juryvoorzitter de wedstrijd opdroeg aan koningin Fabiola, die eind vorig jaar overleed. Fabiola was bijna een halve eeuw lang erevoorzitter van de wedstrijd, zo benadrukte Van Lysebeth.

In de volgende editie van de Koningin Elisabethwedstrijd - in mei 2016 - zullen pianisten het tegen elkaar opnemen.

Bekijk ook: