Led Zeppelin ontkent diefstal rockhit

De Britse hardrockband Led Zeppelin heeft officieel ontkend dat de intro van het legendarische rocklied ‘Stairway to Heaven’ gestolen is. Spirit, een Amerikaanse groep, beweert voor de rechtbank van wel. Dat meldt Classic Rock Magazine.

Bassist Mark Andes en de erfgenamen van Randy California, de toenmalige gitarist van Spirit, stapten vorig jaar naar de rechter. Ze beweren dat de akoestische intro van ‘Stairway to Heaven’ gepikt was van hun compositie ‘Taurus’, daterend van drie jaar daarvoor.

Andes voert aan dat gitarist Jimmy Page en de andere leden van Led Zeppelin ‘Taurus’ in 1968 tijdens hun eerste Amerikaanse tournee hadden gehoord. Led Zeppelin ontkent dat ze het auteursrecht geschonden hebben, maar geeft wel toe tijdens optredens in 1968 en 1969 een medley te hebben gespeeld waarin een track van Spirit stak.

Het is niet de eerste keer dat Led Zeppelin ervan wordt beschuldigd plagiaat  te hebben gepleegd. Het gevolg was dat co-auteurschap werd toegekend aan liedjes als ‘Whole Lotta Love’, ‘The Lemon Song’ en ‘Babe I'm Gonna Leave You’.