Schoenenrel op rode loper in Cannes

Op het filmfestival van Cannes zouden meerdere vrouwen niet toegelaten zijn op de rode loper omdat ze geen hoge hakken droegen. De directeur van het festival ontkent het verbod op lage schoenen, maar ondertussen blijven er gelijkaardige verhalen opduiken.

De bal ging gisteren aan het rollen, toen enkele dames op ballerina’s niet op de rode loper mochten voor de vertoning van de film ‘Carol’. Meteen regende het misnoegde reacties, niet het minst omdat de film zelf een feministische ondertoon heeft.

"Teleurstellend"

Actrice Emily Blunt haalde tijdens de persconferentie van de film ‘Sicario’ uit naar de eis voor hoge hakken. Ze noemde het “teleurstellend, net wanneer je denkt dat er golven van gelijkheid zijn” en overwoog om sneakers te dragen: “Ik voel me het beste met mijn Converse-sneakers.” Toch besloot ze om uiteindelijk wel hakken te dragen.

Vier keer tegengehouden

Het strafste verhaal komt van filmproducent Valeria Richter. Zij kan geen hakken meer dragen, nadat een deel van haar linkervoet werd geamputeerd, twee jaar geleden. Toen ze zaterdag op weg was naar de vertoning van Sea of Trees van Gus van Sant, werd ze naar eigen zeggen vier keer tegen gehouden.

“Ze wezen naar mijn schoen en schudden toen met hun vinger”, vertelde Richter aan BBC 5. Uiteindelijk werd ze wel toegelaten, maar volgens haar werden meerdere van haar collega’s toch de toegang geweigerd, omwille van platte schoenen.

Seksistisch imago

En dus zit Cannes met een probleem, net nu het tegen het seksistische imago wil vechten. Vorig jaar kwam er een pak kritiek omwille van het lage aantal vrouwelijke regisseurs. Dit jaar mocht een vrouw het festival openen, voor het eerst sinds 1987. Deze rel komt dus extra ongelegen. De reactie van directeur Thierry Fremaux op Twitter lijkt too little, too late. Volgens hem is er een dresscode die spreekt van galakledij, maar “hakken worden niet vermeld.”