VTM en Q-Music lanceren Rode Neuzen Dag

VTM, Q-Music en Belfius lanceren samen een goed doel en gaan geld inzamelen voor jongeren die psychologische hulp nodig hebben. De Rode Neuzen Dag moet enerzijds geld opbrengen, maar anderzijds ook het taboe rond psychische problemen doorbreken. Met humor, de verkoop van rode neuzen én een grote slotshow op 5 december.

Een op de vijf jongeren kampt met psychische problemen, gaande van eetstoornissen over zelfverminking tot zelfmoordgedachten. Vroeg genoeg hulp bieden is cruciaal, om de problemen niet te laten escaleren. Maar in Vlaanderen is er een tekort aan hulp en heerst er vaak ook een taboe. Rode Neuzen Dag wil die twee problemen aanpakken

Kinderpsychiater Peter Adriaenssens: “Met deze actie geven we een teken: wees gerust dat we aan je kant staan, ouder en jongere, we kleven je geen etiket op. Liever dragen we zelf een rode neus om te laten zien dat we geloven in verandering. Met de hulp van ons allen, met alle giften, willen we een signaal geven: spreek erover, zoek hulp, neem onze uitgestoken hand aan, we beginnen er vandaag aan.”

Rode Neuzen Fonds

Daarom roepen VTM, Q-Music en Belfius heel Vlaanderen op om geld in te zamelen. Door rode neuzen te verkopen of door iets geks of grappig te doen. Iedereen die wil, kan meedoen. Door geld te storten, zelf rode neuzen te verkopen of een actie op poten te zetten. Alle informatie daarover vind je op rodeneuzendag.be. De opbrengst van Rode Neuzen Dag gaat integraal naar het Rode Neuzen Fonds, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting. Organisaties die laagdrempelige psychologische hulp bieden aan jongeren kunnen dan een projectaanvraag indienen om zo hulp te krijgen van het fonds.

Slotshow met Koen Wauters en Jonas Van Geel

Ondertussen werken VTM en Q-Music toe naar de grote slotshow op 5 december. Die show wordt gepresenteerd door Koen Wauters en Jonas Van Geel. De hele dag moet een humormarathon worden, want “geen wapen zo sterk als de lach!” zoals Jonas Van Geel zegt. Koen Wauters:“De slotshow is er binnen een goed half jaar, dus we hopen dat we heel Vlaanderen de komende maanden kunnen mobiliseren: doe iets geks en koop en verkoop vooral veel Rode Neuzen. Het geld is broodnodig om die jongeren te helpen ”.

Ornelis en Vancoillie

En op de radio zal de actie permanent te volgen zijn en presenteert het ochtendduo Sven Ornelis en Maarten Vancoillie de slotshow. “Samen met alle Q-dj’s hopen we natuurlijk dat onze luisteraars massaal mee op de kar springen. We willen die jongeren écht helpen en daar ons steentje aan bijdragen. Dus, komaan: heel Vlaanderen met een Rode Neus op, daar droom ik van!”, aldus Sven Ornelis.

Het rekeningnummer van Rode Neuzen Dag is BE70 0960 6060 6025.

Bekijk meer video's op vtm.be