Jef Geeraerts (85) is overleden

De Vlaamse auteur Jef Geeraerts is overleden op 85-jarige leeftijd. Dat heeft zijn dochter Ilse laten weten. Geeraerts verbleef in het UZ Gent en overleed daar aan een hartaanval.

Geeraerts werd geboren te Antwerpen in 1930. In de jaren vijftig trok hij naar Belgisch Congo, waar hij dienst deed als koloniaal ambtenaar. Pas begin jaren zestig verscheen zijn eerste werk. In 'Black Venus' inspireerde Geeraerts zich op zijn ervaringen in Congo. Het werk werd een schandaal: vernieuwend qua taal voor de ene, vol racisme en porno voor de andere. 

'De Zaak Alzheimer'

Later schakelt Geeraerts over op goed gedocumenteerde misdaadromans, vaak met het politieduo Vincke en Verstuyft in de hoofdrol. Titels als 'Diamant', 'De Zaak Alzheimer' en 'Dossier K.' krijgen een tweede leven als ze succesvol worden verfilmd. 

Wanneer zijn tweede echtgenoot Eleonore in 2008 sterft, krijgt Geeraerts een zware klap. Hij stopt met schrijven en leidt een teruggetrokken bestaan. Vorige week zei hij nog aan het weekblad Humo dat hem "niets anders meer rest dan de dood." Al bij al schreef Geeraerts zo'n 50 boeken, verhalenbundels en reportages.