34ste Wereldexpo geopend in Milaan

In Milaan is de 34ste Wereldtentoonstelling officieel geopend. De expo vormt een half jaar het toneel voor debatten, exposities en festiviteiten rond de toekomst van de wereldwijde voedselvoorziening. Meer dan 145 landen, waaronder België, zijn aanwezig.

Op de expositieruimteis tot de laatste minuut gewerkt, maar om klokslag 10 uur konden de eerste bezoekers de site betreden. Ze kunnen er tachtig paviljoenen ontdekken, waaronder enkele echte architecturale hoogstandjes. Tegen eind oktober worden zo'n 20 miljoen bezoekers verwacht. Er zijn al tien miljoen ticketsverkocht.

Om 12 uur volgt de officiële opening van de Wereldtentoonstelling, met een ceremonie in aanwezigheid van de Italiaanse premier Matteo Renzi en tal van internationale hoogwaardigheidsbekleders. De expo moet een boost geven aan het imago en de economie van Italië. Toch kwam er de voorbije weken veel kritiek, vooral omwille van het hoge kostenplaatje.

Ook het mobiliteitsvraagstuk riep vragen op en dat bleek niet helemaal onterecht. Vanmorgen werden al grote files gesignaleerd op de invalswegen naar de expo aan de stadsrand van Milaan en ook de metro kampte met technische problemen.