Günter Grass is overleden

De Duitse schrijver Günter Grass is vanochtend overleden. Dat bevestigt zijn uitgeverij. Grass stierf in een ziekenhuis in Lübeck. Hij werd 87. Het was zijn uitgeverij die het nieuws via Twitter bekendmaakte.  

Grass wordt gezien als een van de belangrijkste Duitse schrijvers van na de Tweede Wereldoorlog. In 1999 kreeg hij de Nobelprijs voor de Literatuur. Zijn bekendste werk is 'De blikken trom'. Dat boek werd in 1979 verfilmd. Ook zijn novelle 'Kat en muis' is meermaals naar het Nederlands vertaald. Voordat Günter Grass begon te schrijven werkte hij als beeldend kunstenaar en volgde hij verschillende kunstopleidingen.

In 2006 maakte Grass bekend dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog tot de Waffen-SS behoorde. Dat zorgde voor heftige debatten in Duitsland, omdat Grass werd gezien als een belangrijke stem van het naoorlogse Duitsland. In zijn autobiografie zei hij dat hij nooit een schot had gelost. Hij zou ook onmiddellijk hebben toegegeven dat hij tot de SS behoorde toen hij op het einde van de oorlog door de Amerikanen werd opgepakt.