'Timbuktu' grote winnaar van Césars

'Timbuktu' van de Mauritaanse regisseur Abderrahmane Sissako, het verhaal over het alledaagse leven in het door jihadi's gecontroleerde noorden van Mali, heeft gisteren in Parijs de César van de beste film gekregen. De film was de grote winnaar van de Franse filmprijzen want ging met maar liefst zeven beeldjes naar huis. De Belgen keerden met lege handen naar huis.

Kans op Oscar

'Timbuktu', een film die een bijzondere weerklank kreeg vanwege de actualiteit, is ook één van de favorieten voor de Oscar voor de beste buitenlandse film die morgen wordt uitgereikt. "Frankrijk is een prachtig land, want het is in staat op te staan tegen de horror, het geweld, het obscurantisme", zei de regisseur. Sissako kreeg ook de prijs voor beste regie. Zijn film haalde in totaal zeven Césars binnen en is daarmee de grote winnaar van deze 40ste editie.

Niney beste acteur, Haenel beste actrice

De César voor beste acteur ging naar Pierre Niney, die de overleden modeontwerper Yves Saint Laurent speelt in de gelijknamige biopic van Jalil Lespert. Niney loofde Gaspard Ulliel, die ook genomineerd was voor zijn vertolking van dezelfde modeontwerper in de concurrerende film 'Saint Laurent' van Bernard Bonello.

Adèle Haenel won de César voor de beste actrice voor haar rol in de film 'Les combattants' van Thomas Cailley. De film kreeg ook de prijs voor beste debuutfilm en voor meest beloftevolle acteur (met Kévin Azaïs).

Teleurstelling bij Belgen

Ondanks de vele Belgische nominaties blijft ons land ontgoocheld achter na de veertigste editie van de Césars. Enkel 'Minuscule, la Vallée des fourmis perdues', met het Brusselse Entre Chien et Loup als coproducent, won een prijs in de categorie voor beste lange animatiefilm.

België dingde ook mee in prestigieuze categorieën als die voor beste actrice en beste acteur, respectievelijk met Marion Cotillard (in 'Deux jours, une nuit' van de broers Dardenne), Emilie Dequenne ('Pas son genre' van Lucas Belvaux) en François Damiens ('La famille Bélier' van Eric Lartigau). Maar zij bleven achter met lege handen. Ook Jérémie Renier, genomineerd in de categorie voor beste bijrol ('Saint Laurent'), ging zonder prijs naar huis. Eenzelfde lot voor Marc Zinga, die voor zijn vertolking in 'Qu'Allah bénisse la France' genomineerd was in de categorie voor meest beloftevolle acteur.

Jean-Pierre et Luc Dardenne ten slotte kregen geen César voor beste buitenlandse film voor 'Deux jours, une nuit'. Die prijs ging naar 'Mommy' van Xavier Dolan.