Juliette Binoche op Vlaamse planken

Volgende week gaat in Luxemburg een Engelstalige versie van de Griekse tragedie ‘Antigone’ in première. Het stuk wordt geregisseerd door de Vlaamse theatermaker Ivo Van Hove, maar het is vooral de hoofdrol die veel mensen naar de zaal zal lokken. Juliette Binoche, filmster bekend van ‘Chocolat’ en ‘The English Patient’, neemt de hoofdrol voor haar rekening. Het stuk komt ook naar ons land, van 1 tot 4 april, maar de tickets daarvoor zijn al sinds de zomer uitverkocht.

"Antigone" vertelt het verhaal van de fatale afloop van een bloedige machtsstrijd tussen twee broers, Eteocles en Polyneikes, waarbij die laatste als landsverrader beschouwd wordt en zijn lichaam openbaar tentoongesteld wordt. Zijn zus Antigone kan dat echter niet aanzien en wil hem begraven, maar dreigt daar op haar beurt met de dood voor bestraft te worden.

De nieuwe versie is een Engelse vertaling van de hand van Anne Carson en verkent volgens regisseur Van Hove "een nieuw veld van menselijkheid en van mensen in een crisissituatie".  Het stuk gaat volgende week in première in Luxemburg, trekt daarna drie weken lang naar Londen en begin april naar deSingel in Antwerpen.

"Ivo Van Hove is al sinds de jaren '80 regelmatig bij ons te gast en deze productie van het gerenommeerde Londense Barbican Centre met dan nog eens Juliette Binoche in de hoofdrol mochten we niet missen", zegt Jerry Aerts, algemeen directeur van deSingel. "De tickets gingen vorige zomer meteen allemaal de deur uit, allicht dankzij het 'star effect' van Binoche. We proberen dan ook jaarlijks minstens één zo'n bekend figuur uit de filmwereld in onze internationale programmatie op te nemen."