Stijn Coninx: "2014 was jaar vol drama"

Regisseur Stijn Coninx maakte in samenwerking met VTM NIEUWS ‘De Film van het Jaar’, een unieke terugblik op 2014. De film was voor de regisseur een nieuwe ervaring. Het was namelijk de eerste keer dat hij een non-fictieproject maakte en zijn beelden moest selecteren uit nieuwsmateriaal.

Coninx vertelt dat het niet altijd makkelijk was om een keuze te maken. “Ik was vooral onder de indruk van het aanbod en de impact van heel veel beelden. Het is natuurlijk niet evident om een selectie te maken.”

De keuze werd volgens de regisseur nog moeilijker omdat 2014 een heel zwaar jaar was met veel indrukwekkende momenten. De beelden van het jaar zijn voor Coninx de beelden uit Gaza en de MH17.

Voormalig Europees president Herman Van Rompuy, minister van Volksgezondheid Maggie de Block, televisiemaker Tom Waes en ex-veldrijder Niels Albert worden in de film uitgenodigd om de beelden te bekijken en commentaar te geven. Coninx koos hen om verschillende redenen. “Het zijn vier mensen die belangrijk waren voor de actualiteit dit jaar. Het zijn ook vier sterke persoonlijkheden en vier gevoelige mensen, elk op hun eigen manier. Het was een boeiende confrontatie met hen en vooral met hen en de beelden.”

‘De Film van het Jaar’ is vanavond te zien bij VTM om 21.35.