Dit zijn de nominaties voor Golden Globes

De film ‘Birdman’ van de Mexicaanse regisseur Alejandro Inarritu, over een ex-acteur in superheldenfilms op zijn retour, vertrekt in poll position voor de Golden Globes, de jaarlijkse filmprijzen van de buitenlandse pers in Hollywood. ‘Birdman’ leidt met zeven nominaties, gevolgd door het bejubelde ‘Boyhood’ en ’The imitation Game’. ‘Birdman’ was gisteren al gaan lopen met de meeste nominaties voor de SAG Awards, de prijzen van de acteursvereniging van Hollywood.

De Globes maken een onderscheid tussen beste drama en beste komedie. Voor de categorie drama nemen de Bildungsprent ‘Boyhood’ en de oorlogsfilm ‘The Imitation Game’ het op tegen, onder andere, ‘Selma’. ‘Birdman’ wordt tot de komedies gerekend en krijgt concurrentie van het tamelijk briljante ‘The Grand Budapest Hotel’ en ‘Saint Vincent’. Niet minder dan drie acteurs uit de film van de maker van ‘Amores Perros’ en ‘Babel’ - Michael Keaton, Emma Stone en Edward Norton - maken kans op een acteursprijs.

Wat de televisiereeksen betreft, zijn de miniserie ‘Fargo’ en ‘True Detective’ de koplopers. De Golden Globes worden op 11 januari toegekend. Ruim een maand later, op 22 februari, volgt het Oscarfeestje. De genomineerden in de andere categorieën vindt u hier

Beste filmactrice:
Jennifer Aniston (Cake)
Felicity Jones (The Theory of Everything)
Julianne Moore (Still Alice)
Reese Witherspoon (Wild)
Rosamund Pike (Gone Girl)

Beste filmacteur:
Steve Carell (Foxcatcher)
Benedict Cumberbatch (The Imitation Game)
Jake Gyllenhaal (Nightcrawler)
David Oyelowo (Selma)
Eddie Redmayne (The Theory of Everything)

Beste film:

Beste komedie of musical: