Nicki Minaj zegt sorry voor nazi-videoclip

De Amerikaanse zangeres Nicki Minaj is het middelpunt van kritiek na de release van haar nieuwe single ‘Only’. De clip van het liedje vertoont opvallend veel naziverwijzingen. Maar het concept van die video was niet haar idee, verdedigt Minaj.

De clip begint met Minaj die op een troon zit, aan beide zijden van de stoel hangen twee rode vlaggen met daarop een witte cirkel en de letters YM. Het staat voor Young Money, maar doet toch eerder denken aan de swastikavlaggen. Voor haar staat een leger soldaten, alles perfect symmetrisch in beeld gebracht. In de rest van de clip zien we geweren, armbanden, tanks, gasmarkers en nog veel meer nazi-insinuerende beelden.

Excuses

Nicki Minaj heeft zich via Twitter al geëxcuseerd voor de clip. “Het was niet mijn idee, maar toch: sorry als ik iemand heb geschoffeerd. Ik neem alle verantwoordelijkheid op mij.”

Minaj: "Niet mijn idee"

"De clip vertoont inderdaad beelden die lijken op een Leni Riefenstahl-film, maar ik zou Nazisme nooit goedkeuren in mijn kunst,” legt Minaj nog uit. Het zou inderdaad kunnen kloppen dat ze niets te maken had met het concept, de lyrics gaan namelijk over iets totaal anders. Gastrappers Drake, Lil Wayne en Chris Brown ontkennen in haar nieuwe song dat ze ooit een relatie met haar gehad hebben.

Regisseur: "Ik zeg geen sorry"

De regisseur van ‘Only’ is dan weer iets minder toegeeflijk. Jeffrey Osborne vindt dat hij zich helemaal niet hoeft te excuseren. “Ja, er zitten naziverwijzingen in mijn nieuwe clip. Ik denk dat het belangrijk is om dat aan de jeugd te tonen, zodat zulke dingen niet opnieuw gebeuren. Als mijn werk verkeerd begrepen wordt omdat het geen melige huilvideo is, pech. Ik zeg geen sorry”.

Release op Kristallnacht

De timing van de release maakte het allemaal nog wat erger. De single kwam uit op 9 november, in 1938 vond in nazi-Duitsland toen "Kristallnacht" plaats. Minstens duizend synagogen werden daarbij in brand gestoken, 7.500 winkels en bedrijven van joden vernield en 400 joden vermoord of tot zelfmoord gedreven.

Bekijk de videoclip: