Rapper Big Bank Hank is overleden

Big Bank Hank (57), de rapper van de Sugarhill Gang die met 'Rapper's Delight' een van de eerste hiphopnummers ooit maakte, is overleden aan kanker. Dat bevestigde David Mallie, de manager van de twee andere groepsleden Wonder Mike en Master Gee, aan het magazine Rolling Stone.

Rolling Stone roemt Big Bank Hank, zijn echte naam is Henry Jackson, als "de meest spetterende en kleurrijke stem op 'Rapper's Delight' uit 1979". Het magazine wijst erop dat de single "de muzikale ambassadeur van de rap was en bijna in zijn eentje de hiphopcultuur van de vervallen straten in South Bronx naar de rest van Amerika en verder bracht".

Muziekgeschiedenis

"Triest te horen dat onze broer overleden is", zeggen Wonder Mike en Master Gee op de website van Rolling Stone. "Wij drie schreven muziekgeschiedenis met 'Rapper's Delight'. We zullen ons altijd herinneren dat we de wereld rondreisden en we het publiek uit zijn dak lieten gaan. Rust in vrede, Big Bank."

Controverse

Vijfendertig jaar nadat 'Rapper's Delight' werd uitgebracht, bestaat er overigens nog altijd discussie of de plaat technisch gezien wel het eerst opgenomen hiphopnummer ooit is. Maar het is wel het eerste nummer dat hiphop populair maakte in de VS en over de hele wereld. Ook wordt het nog steeds overschaduwd door controverse, een stuk tekst van 'Rapper's Delight' zou van Grandmaster Caz gestolen zijn.

Beluister zijn hit hier: