Merho: "Iedereen kent de Kiekeboes"

“Na 140 albums wordt het steeds moeilijker om een nieuw thema te bedenken”, zegt Merho, de geestelijke vader van De Kiekeboes, op de Boekenbeurs. “Maar eens ik een goed idee heb, denk ik meteen: Bingo!” Het voorlaatste album van Merho stond tot vorige week op nummer 1 in de best verkochte boekenlijst.

“Iedereen kent de Kiekeboes”, verklaart Merho het succes bij VTM NIEUWS-journaliste Birgit Van Mol op de Boekenbeurs. “Iedereen houdt van hen. Ze stralen een soort warmte uit die ik vroeger zelf voelde toen ik strips las.”

"Nog twee albums per jaar"

Van de Kiekeboes wordt een half miljoen exemplaren per jaar verkocht. “Het gaat goed met de strips in België. Terwijl de boekenverkoop in het algemeen daalt, stijgt de verkoop van strips met 10 %. Toch moeten we ons meer richten op de digitale markt. Jongeren downloaden meer.

Merho is intussen 37 jaar bezig en heeft 140 Kiekeboe-albums gemaakt. “Gezien mijn leeftijd (66), heb ik besloten het iets rustiger aan te doen. Ik ga niet langer vier albums per jaar maken, maar wel twee. Dat is nog steeds hard werken voor iemand van mijn leeftijd.”