Cream-bassist Jack Bruce overleden

Jack Bruce, bassist en zanger van de Britse rockgroep Cream, is niet meer. Hij overleed op 71-jarige leeftijd aan een leverziekte, zo heeft zijn familie laten weten. Bruce speelde in de jaren 60 samen bij Cream met gitarist Eric Clapton en drummer Ginger Baker.

De groep, die zichzelf als het "neusje van de zalm" ("cream of the crop") van de toenmalige rockmuziek beschouwde - vandaar ook de groepsnaam -, kende maar een korte carrière, maar toen het trio er in november 1968 de brui aan gaf, hadden ze wel zo'n 35 miljoen albums verkocht. Jack Bruce schreef en zong de meerderheid van de nummers, met onder meer "I Feel Free", "White Room", "Politician" en "Sunshine of Your Love". Op dat laatste nummer is een van de meest gespeelde gitaarriffs ter wereld te horen.

De groep ging uit elkaar tegen een achtergrond van alcohol en drugs. Bruce meende dat hij te ver verwijderd was gaan staan van zijn idealen en zei dat hij zijn muzikale wortels wilde herontdekken. In mei 2005 kwam de groep weer bij elkaar voor vier reünieconcerten in de Royal Albert Hall in Londen.

Tijdens de topjaren was Cream bekend voor zijn lange improvisaties, die Eric Clapton later toeschreef aan het stevige drugsverbruik van de verschillende leden. Het trio wist soms totaal niet meer wat ze aan het spelen waren, en sloeg dan maar aan het improviseren totdat de rede en de zinnen terugkwamen.

Jack Bruce onderging in 2003 nog een levertransplantatie.

Foto: Twitter