‘Imitation Game’ wint filmfestival Toronto

Op het internationale filmfestival van Toronto heeft de film ‘Imitation Game’ de publieksprijs gekregen. De prent verhaalt over de Britse wiskundige Alan Turing die er tijdens de Tweede Wereldoorlog in slaagde om de Duitse geheime codes te kraken en zo de val van Hitler zou hebben bespoedigd. De rol van de codekraker wordt vertolkt door Benedict Cumberbatch. Ook Keira Knightley speelt mee. Regisseur van dienst is de Noor Morten Tyldum.

De homoseksuele, eerder asociale Alan Turing werd in 1952 veroordeeld wegens zedenfeiten - homoseksualiteit was dan nog strafbaar in Engeland - en verplicht tot chemische castratie. Twee jaar later pleegde Turing op 41-jarige leeftijd zelfmoord. Pas vorig jaar werd hem postuum gratie verleend door de Britse koningin.

De tweede plaats in Toronto is weggelegd voor ‘Learning to Drive’ van Isabel Coixet, met Ben Kingsley en Patricia Clarkson in de hoofdrollen. De prijs voor beste documentairefilm gaat naar ‘Beats of the Antonov’ van Hajooj Kuka, dat een beeld schetst van het trieste lot van Soedanese vluchtelingen. Het Toronto International Film Festival (TIFF) liep van 4 tot 14 september. Op het programma van de 39ste editie van het filmfestival stonden dit jaar bijna 400 kort- en langspeelfilms uit meer dan 70 landen. Anders dan in Berlijn, Cannes en Venetië is er in Canada geen jury die de winnaar van het festival kiest, maar wordt de winnende film door het publiek gekozen.