Facebookapp weet (bijna) alles van u

De app van Facebook Messenger registreert veel meer dan u op het eerste zicht zou denken. Eigenlijk weet de app zo goed alles over u. Hoe u het liefst uw smartphone vasthoudt, hoe vaak u surft op internet, maar ook aan uw netwerk- en creditcardgegevens kan de app. “Deze app gebruikt meer spyware dan produceten die speciaal ontwikkeld zijn om mensen te controleren”, zegt een online veiligheidsexpert.

Jonathan Zdziarski is een expert in online veiligheid en heeft de Messengerapp van Facebook onder de loep genomen. Daarbij heeft hij enkele zeer opvallende zaken ontdekt. De app registreert namelijk bijna alles wat u doet op uw smartphone en houdt deze gegevens ook bij.

App registreet alles

Facebook registreert eerst en vooral alles wat u doet binnen de app. Het systeem houdt bij waar u op klikt, waar uw vinger het scherm aanraakt, of u uw scherm horizontaal of verticaal houdt, en hoeveel tijd u op de app doorbrengt. Hoewel apps wel vaker informatie opslaan over uw gebruik, gaat de app van Facebook wel erg ver. Want ook wanneer u de app niet gebruikt, blijft ze op de achtergrond actief.

Privé-informatie

Daarnaast verleent de app van Facebook zich ook toegang tot allerhande privé-informatie. Zo ontfutselt ze met speciale software informatie over het internetnetwerk waarop u zich bevindt. De informatie die via de app opgeslagen wordt, kan volgens Zdziarski gebruikt worden om in te loggen op de netwerken die u gebruikt.

Zdziarski ontdekte nog een hele reeks andere codes en systemen die bedoeld zijn om informatie van uw telefoon naar Facebook te sluizen. Zo zou de app ook details over uw creditcard registreren en bijhouden.

Welke informatie de app exact van uw smartphone haalt, is moeilijk te zeggen doordat de namen van de codes worden toegewezen door Facebook. Maar dat de app toegang heeft tot veel van uw persoonlijke data, is volgens Zdziarski wel zeker.