Dit zijn de nieuwe iPhones

Apple heeft tijdens de keynote in Cupertino, in de Amerikaanse staat Californië, de iPhone 6 voorgesteld. Die zal beschikbaar zijn in twee formaten, allebei groter en dunner dan de iPhone 5.

De nieuwe iPhones werken met een nieuwe, snellere chip, de zogenaamde A8-chip. De nieuwe iPhones krijgen ook een betere batterij die langer meegaat, een oud zeer bij de vorige modellen. De iPhone 6 en 6 Plus zouden volgens Apple 6 tot 50% meer energie-efficiënt zijn. De toestellen hebben ook een sterkere camera, met onder meer een betere autofocusfunctie. 

Apple Pay

Apple lanceerde dinsdag ook zijn betaaldienst Apple Pay, waarmee iPhones geschikt worden gemaakt voor het afhandelen van betalingen. De smartphone wordt daarvoor uitgerust met software die een vingerafdruk kan lezen en een chip voor zogeheten 'near field communication'. Die maakt het mogelijk betalingen te verrichten door een iPhone dichtbij een sensor te houden.

Het contactloos betalen is onder meer al mogelijk bij de fastfoodrestaurants van McDonald's en Subway en bij winkelketen Target. Ook de internetdienstverleners Groupon en Uber zijn al gestrikt. Apple werkt voor zijn betalingen samen met de grote creditcardmaatschappijen en een reeks Amerikaanse banken.