Tomorrowland in de woestijn

Op dit moment is in de Amerikaanse Black Rock Desert een festival aan de gang dat op het eerste zicht doet denken aan ons dancefestival Tomorrowland. Toch gaat Burning Man een stapje verder: in het midden van de woestijn wordt een week lang een stad gecreëerd waar mensen een tijdelijke samenleving vormen. Een week later vertrekken ze weer, zonder een spoor van hun aanwezigheid achter te laten.

Radicale zelfvoorziening en ‘gifting’
Burning Man is een soort extreme hippie-versie van Tomorrowland, dat jaarlijks plaats vindt, de week voor Labour Day. Het festival staat volledig in teken van alternatieve thema’s als radicale zelfvoorziening en gemeenschapsgevoel.

Geld wordt zoveel mogelijk geweerd op het festival. De organisatie verkoopt niets, op ijsblokjes en koffie na. De bezoekers moeten volledig zelfvoorzienend zijn als gemeenschap. Aan de ingang moeten ze aantonen dat ze volledig zelf kunnen voorzien in voeding, drank en slaapplek.

Ze worden aangespoord om zoveel mogelijk te delen met anderen. Het principe van ‘gifting’ staat immers centraal in de Burning Man- ideologie.

“Leave no trace”
Volledig in de lijn van de groene gedachte wil Burning Man een zo ecologisch mogelijk festival zijn. Bezoekers worden aangespoord om zich met de fiets te verplaatsen en het motto luidt “Leave no trace”. Het is de bedoeling om na een week de woestijn achter te laten zoals hij was aangetroffen.

Geen David Guetta of Calvin Harris
Het grootste verschil met Tomorrowland is allicht het gebrek aan ronkende grote namen van dance-djs. Burning Man is daarentegen een interdisciplinair festival waar radicale zelf-expressie centraal staat. Zo staan er allerhande kunstinstallaties en zijn veel bezoekers getooid in kleurrijke verkleedkleren.

Zoals dit filmpje van Roy Two Thousand van de vorige editie aantoont, is Burning Man een betoverend gebeuren dat schitterende beelden oplevert. Hoogtepunt van het festival (en het filmpje) is het in brand steken van een reuzengrote houten man. Dit vormt het slotpunt van een intense sociaal-experimentele week.