Regisseur van Gandhi is overleden

De Britse regisseur en acteur Richard Attenborough is overleden. Dat heeft zijn zoon aan de BBC gemeld. Hij regisseerde onder andere films als 'Cry Freedom', over het leven van Steve Biko, en 'Gandhi'. Attenborough werd negentig jaar.

Gandhi

Meer dan twee decennia broedde Attenborough op het epos over het leven van Mahatma Gandhi en zocht hij geld om het enorme project te financieren. De beloning volgde in de vorm van twee Oscars voor 'Beste film' en 'Beste regie'. "Ik wil entertainen en het publiek daarbij ook tot nadenken aanzetten", verklaarde Attenborough ooit.

Acteur

Zijn werk achter de camera doet bijna vergeten dat Attenborough ook talrijke films op zijn conto heeft als acteur. In de jaren veertig speelde hij de rol van een psychopathische gangster in Brighton Rock (1947). Ook draafde hij op in The Great Escape (1963) of als excentrieke miljardair in Steven Spielbergs dino-film Jurassic Parc (1993).

Ongeluk

Sinds hij zes jaar geleden van de trap viel, zat Attenborough in een rolstoel. Hij kreeg enkele jaren voordien nog zware tegenslag te verwerken. In 2004 kwamen zijn oudste dochter, haar dochter en haar schoonmoeder om het leven door de tsunami die toen het zuiden van Azië trof.

Premier Cameron

De Britse premier David Cameron reageerde via twitter op het overlijden van Lord Attenborough. "Zijn acteerwerk in Brighton Rock was briljant, zijn regie van Gandhi verbluffend. Richard Attenborough was één van de groten uit de cinema", tweette Cameron.