Zweden laat onderzoek naar Assange vallen

Het Zweedse parket laat haar onderzoek voor verkrachting tegen de stichter van WikiLeaks Julian Assange vallen. Die leeft al jaren in ballingschap in de ambassade van Ecuador in Londen, voor die zaak en één in de VS.

Zo komt er voor Assange een einde aan een zeven jaar lange juridische strijd. De 45-jarige Assange leeft al sinds 2012 in de ambassade in Ecuador in Londen, om een uitlevering aan Zweden te vermijden.

Verkrachting
Daar wordt hij immers beschuldigd van verkrachting. Hij vreesde dat hij zou uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten als hij naar Zweden ging om terecht te staan. De VS zoeken hem wegens het lekken van allerhande geheime documenten.

De Zweedse procureur Marianne Ny zegt dat ze vandaag beslist heeft om het vooronderzoek naar de verkrachting door Assange neer te leggen en om het Europese arrestatiebevel terug te roepen waarmee hij overgeleverd zou worden aan Zweden.

“Als Assange naar Zweden komt voordat het misdrijf verjaart in augustus 2020, kan het vooronderzoek heropend worden”, zegt de Zweedse procureur Marianne Ny tijdens een persconferentie deze middag.

"Oh my god"
De advocaat van Assange Per E. Samuelsson reageert opgelucht op de Zweedse radio 'Sveriges radio'. "Dit is een totaaloverwinning voor Julian Assange. Hij is vrij om de ambassade te verlaten wanneer hij wil. We hebben het Assange-proces gewonnen. Hij is natuurlijk blij en opgelucht, maar hij is ook kritisch omdat het zo lang geduurd heeft", klinkt het. Ook vertelt de advocaat dat hij een sms kreeg van Assange na de uitspraak met slechts vier woorden. "Serious, oh my God".

Zelf tweette Assange omstreeks 11.00 uur een foto van zichzelf, waarop hij breed lacht.

Londense politie
De politie van Londen laat aan persagentschap Reuters weten dat ze Assange toch zullen arresteren, als hij de ambassade zou verlaten. In het Verenigd Koninkrijk liep er nog een arrestatiebevel tegen Assange uit 2012. "De Metropolitan Police Service is verplicht dat bevel op te volgen, mocht hij de ambassade verlaten", klinkt het.

Bekijk ook: