Zonnesonde Parker is de ruimte ingestuurd

Vanmorgen is de zonnesonde Parker gelanceerd vanop de lanceerbasis Cape Canaveral in het Amerikaanse Florida. Het is het eerste ruimtetuig dat de zon zal bezoeken. Normaal zou ze gisteren de ruimte ingestuurd worden, maar door een technisch probleem moest ruimtevaartorganisatie NASA de lancering uitstellen.

De Parker Solar Probe-missie is de eerste die de zonnecorona zal betreden. De sonde zal in een periode van 7 jaar 24 banen rond de zon afleggen. Verschillende keren zal ze zich op een afstand van minder dan 7 miljoen kilometer van de oppervlakte van de zon bevinden, en daar temperaturen tot 1.127 graden Celsius tegenkomen. Geen enkel ander ruimtetuig kwam ooit dichter bij de zon. 

De missie heeft ook een Belgisch kantje. Het ruimtevaartcentrum van de universiteit van Luik ontwikkelde namelijk één van de vier instrumenten aan boord: de WISPR of Wide-Field Imager For Solar Probe Plus. Dat zijn twee telescopen die opnames maken van de corona en de zonnewind.

Uitgesteld
Normaal zou de sonde gisteren al gelanceerd worden, maar NASA moest dat tot twee keer toe uitstellen. Er was een probleem met de druk van het heliumgas, dat gebruikt wordt als koelstof.