Zoektocht gaat verder, ravage is enorm

In Italië vechten de hulpdiensten tegen de tijd en de kou om nog overlevenden te vinden in het hotel in Farindola dat gisteravond is overspoeld door een lawine. Die werd waarschijnlijk veroorzaakt door de aardbevingen van eergisteren. Er zouden minstens 34 mensen in het hotel verbleven hebben. Twee zijn levend naar buiten gehaald, vier mensen zijn overleden en nog zeker 25 mensen zijn vermist.

VTM NIEUWS-journaliste Julie Colpaert probeert al enkele uren om bij het hotel te geraken. “We hebben ons volledig vastgereden in metershoge sneeuw. Het hele gebied is ook volledig afgesloten van de buitenwereld. Er is geen elektriciteit, geen telefoonverbinding, geen internet,… dus die mensen zitten daar volledig afgesloten. Dat maakt de reddingsoperatie er alleen maar moeilijker op."

Hulpverleners probeerden de voorbije uren eerst met ski’s het gebied te bereiken, nadien werden er helikopters ingeschakeld. "Pas in de loop van de dag zijn ze erin geslaagd een weg te graven tot aan dat hotel om dan effectief aan de eigenlijke reddingsoperatie te kunnen beginnen", zegt Colpaert.

Op dit moment zijn de hulpverleners met teams en speurhonden op zoek naar mensen onder het puin en onder de sneeuw. "De vraag is natuurlijk wat ze daar zullen aantreffen. De reddingswerkers hebben geen enkel teken van leven meer gehoord. Ze willen de hoop niet opgeven, maar houden er wel rekening mee dat ze op zoek zijn naar dodelijke slachtoffers."