Zo ver raken raketten Noord-Korea

Het afgelopen jaar heeft Noord-Korea al verschillende rakettesten uitgevoerd. Dat ze raketten hebben, is dus geen geheim. Maar hoe ver geraken die? De Amerikaanse krant The New York Times zocht het uit en bracht het in beeld. Het is dichter bij huis dan we zouden denken.

De verschillende raketten kunnen onderverdeeld worden in drie categorieën: de korteafstandsraketten, de middellangeafstandsraketten en de langeafstandsraketten.

Kort: gevaar voor buren
Noord-Korea heeft korteafstandsraketten die tot bij hun buren zouden geraken, inclusief Zuid-Korea en Japan. Die soort raketten hebben ze al jaren.

Middellang: Guam in vizier
Nadat ze jaren testen hebben uitgevoerd, hebben de Noord-Koreanen nu ook betrouwbare middellangeafstandsraketten. Die zouden tot in Guam, het Amerikaanse eiland met militaire basis, geraken.

Lang: tot in Verenigde Staten
Afgelopen maand heeft Noord-Korea voor de eerste keer een intercontinentale rakettest uitgevoerd. Daaruit bleek dat de raket tot in de Amerikaanse staat Alaska kon geraken, misschien zelfs San Diego. De tweede rakettest zou ergens tussen Denver en Chicago geraken. Dat meent David Schmerler, een onderzoeker aan de universiteit van Middlebury Institute of International Studies at Monterey.

Die langeafstandsraketten kunnen trouwens ook tot in heel Europa geraken, waaronder ook ons land.

Experten zeggen dat alle langeafstandsraketten van Noord-Korea gemaakt zijn om nucleaire wapens te dragen. Of de raketten klaar voor gebruik zijn en de technologie ervan op punt staat, is niet geweten.

Door: Nathalie De Bisschop // Beelden: The New York Times

Lees meer:

Bekijk ook: