Dossier President Macron

Zo herdachten staatshoofden in Parijs einde WOI

Met alle plechtigheden vandaag komt een eind aan vier jaar van speciale herdenkingen rond de Eerste Wereldoorlog. In Parijs waren rond de Arc de Triomphe 85 hoge gasten verzameld, onder wie 72 staatshoofden en regeringsleiders. Voor ons land woonde premier Michel de plechtigheid bij.

De Franse president Emmanuel Macron leidde zijn gasten eerst te voet naar de Arc de Triomphe, de plek waar een onbekende Franse soldaat uit de Eerste Wereldoorlog rust. Om veiligheidsredenen kwam de Amerikaanse president Donald Trump later aan, net als zijn Russsische ambtgenoot Vladimir Poetin.

De grootse ceremonie begon met een groet aan de vlag door president Macron, terwijl er op een scherm foto's van soldaten verschenen die hun leven hebben gegeven voor Frankrijk. Dan volgde een minuut stilte.

Macron blikt met deze herdenking niet alleen terug op het verleden, maar legt ook de nadruk op de toekomst, en meer eensgezindheid: “Deze vriendschap nodigt ons uit tot het enige gevecht dat telt, het gevecht voor vrede en een betere wereld”, zegt hij in zijn toespraak.