Zesde aanslag in Parijs sinds 2015

Met de aanslag op de Champs-Elysées gisteren, wordt Parijs al voor de zesde keer getroffen door terreur sinds de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in 2015. Een overzicht.

7 januari 2015: Charlie Hebdo
Op 7 januari 2015 vallen de broers Kouachi de redactie van het satirische magazine Charlie Hebdo binnen. Ze schieten elf mensen dood. Buiten aan het gebouw doden ze nog één politieagent. Twee dagen later worden de broers doodgeschoten.

9 januari 2015: Gijzeling in Joodse supermarkt
Twee dagen na de aanslag op Charlie Hebdo schiet Amedy Coulibaly een agente dood op straat. Hij blijkt banden te hebben met de broers die de aanslag pleegden op de redactie van Charlie Hebdo. Hij verstopt zich een dag later in de joodse supermarkt ‘Hyper Cacher’ en gijzelt er verschillende mensen. Vier gegijzelden komen om het leven. De dader wordt doodgeschoten door de veiligheidsdiensten. 

13 november 2015: Aanslagen Bataclan en Stade de France
De meeste dodelijke aanslag in de Franse hoofdstad was op 13 november 2015. Meer dan 130 mensen kwamen om bij een reeks schietpartijen en bomaanslagen in concertzaal Bataclan en aan het Stade de France. De aanslagen werden opgeëist door IS.

13 juni 2016: Gijzeling familie politieagent
In juni vorig jaar steekt een man een agent neer voor zijn huis. Nadien gijzelt hij zijn vrouw en kind in hun huis. De politie kan hem uiteindelijk doden. De vrouw wordt dood aangetroffen in hun huis. Hun zoontje is nog in leven. Ook deze aanval wordt opgeëist door terreurgroep IS.

3 februari 2017: aanslag Louvre museum
Op 3 februari valt een man aan het Louvre in Parijs vier soldaten aan. Hij had een machete en twee verdachte rugzakken bij zich en riep 'Allahu Akbar' (Allah is groot). De Franse premier Bernard Cazeneuve sprak van een "aanval met een duidelijk terroristisch karakter". Bij de aanval raakten twee soldaten lichtgewond.

18 maart 2017: Aanslag op luchthaven Orly
Op 18 maart probeerde een geradicaliseerde crimineel in de luchthaven van Orly, de tweede grootste luchthaven van Parijs, het wapen af te pakken van een militair. Voor hij het wapen probeerde te overmeesteren, roept hij dat hij er is om te sterven voor Allah en dat er doden zullen vallen. Hij werd neergeschoten door de veiligheidsdiensten. Eerder op de dag schoot de man tijdens een controle in het noorden van Parijs op drie agenten.