Zelfrijdende auto's makkelijk te hacken

Amerikaanse onderzoekers hebben aangetoond dat zelfrijdende auto's makkelijk te hacken zijn. Een kleine aanpassing aan een verkeersbord is al genoeg om de zelfrijdende auto's in de war te brengen. Dat schrijft Knack.

Auto's worden meer en meer online geconnecteerd, maar daardoor neemt ook het risico op hacking toe. Hackers kunnen inbreken in die systemen. Daarnaast kan ook een andere vorm van hacking voor problemen zorgen: het 'hacken' van de omgeving rondom de auto. Kleine aanpassingen aan verkeersborden bijvoorbeeld kunnen voor grote problemen zorgen bij zelfrijdende auto's.

Nochtans beweerden onderzoekers van de universiteit van Illinois dat die manipulatie bij auto's niet kon gebeuren. "Omdat de sensoren het verkeersbord vanuit verschillende kijkhoeken en met verschillende groottes zien, zullen ze die fout niet maken", klonk het. Maar daar kwam al snel tegenreactie op.

Manipulatie patroonherkenning
Amerikaanse wetenschappers heben een experiment opgezet om aan te tonen dat auto's wel degelijk gevoelig zijn voor dergelijke manipulatie. Ze hebben de patroonherkenning van zelfrijdende auto's proberen te manipuleren.

Ze maakten in een eerste experiment een 'nepversie' van een stopbord, in een tweede experiment brachten ze 'vandalisme' aan op het bord en in een derde geval voerden ze een "abstracte kunst-aanval" uit op het stopbord. In het eerste en derde geval werden alle auto's misleid, in het tweede experiment werden twee op de drie auto's op het verkeerde been gezet.

Iemand met kwade bedoelingen zou het dus niet ver moeten gaan zoeken om het verkeer compleet te verstoren.