Zeker 62 doden bij bosbrand Portugal

Bij de zware bosbrand in het Portugese Leiria zijn al zeker 62 mensen omgekomen en 59 mensen gewond geraakt. Dat blijkt uit een nieuwe balans door de Portugese regering. Onder de gewonden bevinden zich ook brandweermannen. De brand werd waarschijnlijk veroorzaakt door een blikseminslag.

De brand brak gisteren uit even voor 15 uur in de buurt van Pedrógão Grande, tweehonderd kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Lissabon. Heel wat slachtoffers kwamen om toen hun auto ingesloten raakte door de vlammen. "Het is moeilijk te zeggen of ze voor de vlammen op de vlucht waren of werden verrast door het vuur", aldus staatssecretaris Jorge Gomes.

De overheid spreekt van een bijzonder zorgwekkende situatie en vreest dat het dodental nog zal oplopen. De brandweer is massaal aanwezig om het vuur te bestrijden, maar de hevige winden bemoeilijken de bluswerkzaamheden en de reddingsdiensten konden niet verhinderen dat het vuur oversloeg naar het dorp Figueiró dos Vinhos.

Belgen
Er zijn voorlopig geen indicaties dat er Belgische slachtoffers zouden zijn, meldt Buitenlandse Zaken. "Wij volgen de situatie op de voet, samen met onze ambassade in Lissabon", klinkt het. De touroperators Thomas Cook en TUI zijn niet actief in de getroffen regio.

In de buurt verblijven wel heel wat landgenoten, zoals Cathérine Vervisch en haar dochter Lynnis. Ze verhuren er al vijf jaar vakantiehuisjes. Ze konden net op tijd ontsnappen aan de vuurzee, maar zijn nu wel alles kwijt.

Noodtoestand
Verschillende brandweerwagens gingen al in de vlammen op en verschillende gezinnen moesten hun woningen verlaten. Vele huizen zijn al afgebrand, en op verschillende plaatsen viel de stroom uit. Het gaat om de zwaarste bosbrand in tientallen jaren in Portugal. Aangezien de brand nog altijd niet onder controle is, heeft de regering de noodtoestand uitgeroepen.

Nationale rouw
De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa en premier Antonio Costa zijn ter plaatse geweest en hebben hun medeleven betuigd met de families en de slachtoffers. De regering van premier Costa heeft vanaf vandaag drie dagen van nationale rouw aangekondigd.

Blikseminslag
De zware bosbrand werd waarschijnlijk veroorzaakt door een blikseminslag, zegt de Portugese politie. "Alles wijst erop dat de brand op een natuurlijke manier veroorzaakt is en niet door mensen. We hebben zelfs de boom gevonden die getroffen werd door de bliksem", aldus politiechef José Almeida Rodrigues. Het is op dit moment enorm warm in Portugal. De temperaturen lopen er op tot veertig graden.

Europese hulp
Europa heeft al hulp aangeboden. "De Europese Unie staat klaar om Portugal te helpen", zei Christos Stylianides, de Europese commissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing. Frankrijk en Spanje sturen alvast blusvliegtuigen.

"Grijze lucht bij 38 graden"
VTM NIEUWS-journalist Thomas Van Hemeledonck is ter plaatse in het rampgebied. Onderweg ziet hij duidelijk waar de bosbranden woekeren. “De lucht is grauw en grijs, ook al is het 38 graden.”