Zeker 140 'Belgische' kinderen in IS-gebied

In het voormalige IS-kalifaat in Syrië en Irak leven momenteel nog meer dan 140 kinderen van mogelijk Belgische origine. Dat zegt Paul Van Tigchelt, de topman van het Orgaan voor de Coördinatie en Analyse van de Dreiging (OCAD). "Meer dan 75 procent van die kinderen is jonger dan zes jaar en werd daar dus geboren.”

Volgens het OCAD leven er dus nog meer dan 140 'Belgische' kinderen in Syrië en Irak. "Daarbij zijn maar een paar gevallen bekend van kinderen ouder dan tien jaar van wie we weten dat ze een militaire training genoten hebben", zei Van Tigchelt. "De meesten zijn tussen nul en drie jaar oud. Je moet geen academicus zijn om te weten dat deze kinderen ook slachtoffers zijn."

Het is moeilijk te weten te komen waar de kinderen zich precies bevinden, zei Van Tigchelt. Ze hebben ook niet allemaal a priori het recht om naar België te komen of terug te keren, want het valt niet altijd te bewijzen dat ze effectief van (een) Belgische ouder(s) afstammen.

Acht kinderen teruggekeerd
In 2017 keerden acht Belgische kinderen naar ons land terug. Ze waren allemaal nog heel jong, sommige niet ouder dan een paar weken.

Van Tigchelt gaf ook aan dat er ongeveer 410 volwassen Belgen of personen die in België verbleven hebben naar de conflictzone in Irak en Syrië vertrokken zijn. Daarvan is een derde zeker gestorven, is een derde teruggekeerd (vooral in 2013-2015) en is een derde nog steeds daar. "We weten niet altijd precies waar ze zijn en velen van hen zijn wellicht gedood, maar dat weten we niet zeker", zei Van Tigchelt.

Foto: archiefbeeld