Woelige dag vol demonstraties in Parijs: politie vuurt traangas, meer dan honderd betogers opgepakt

In de Franse hoofdstad Parijs is het vandaag weer onrustig. De autoriteiten houden 7.500 agenten paraat om indien nodig in te grijpen bij een drietal manifestaties. Een betoging voor het klimaat is aangekondigd en ook de ‘gele hesjes’ houden nieuwe acties in een stad. Ook wordt er betoogd tegen de aangekondigde pensioenhervormingen van president Macron.

Bij controles zijn tegen 13.00 uur al 106 mensen opgepakt, meldt de politieprefectuur. Ook nam de politie bij een controle explosief materiaal in beslag.

De meeste manifestanten dragen niet het symbolische gele hesje, maar zeggen wel deel uit te maken van de sociale beweging die in november 2018 is geboren. De ordediensten blokkeerden hen in de wijk rond het station Saint-Lazare. Eén keer is traangas afgevuurd om de menigte uiteen te drijven, die vervolgens optrok naar de Champs-Elysées. Enkele demonstranten gooiden met voorwerpen naar de politie.

De politie is er massaal aanwezig, net als in de wijk Etoile. De autoriteiten zijn beducht voor nieuw geweld zoals tijdens het hoogtepunt van het protest van de ‘gele hesjes’.