Woelige 1 mei in Parijs: optochten verlopen grillig

In Parijs hebben vandaag rond 13 uur, nog voor de officiële start van de 1 meibetoging, de eerste schermutselingen plaatsgevonden tussen ordehandhavers en relschoppers. De Franse politie gebruikt traangas tegen de betogers. In het centrum van de stad zijn zowel vakbondsleden als ‘gele hesjes’ samengekomen om te protesteren tegen het beleid van president Emmanuel Macron. 

Op 1 mei zijn ieder jaar veel bijeenkomsten in grote steden omdat het de ‘Dag van de Arbeid’ is. Veel mensen zijn dan vrij en gaan de straat op. In Parijs waren er 28.000 mensen die de straat opkwamen, maar verspreid over heel Frankrijk waren dat er liefst 164.500. De vakbond CGT krikt het aantal deelnemers nog verder op. Volgens hen waren in heel Frankrijk 310.000 mensen op de been in bijna 250 manifestaties. Wat Parijs betreft, spreekt CGT van 80.000 deelnemers.

In Parijs zijn ook veel gemaskerde demonstranten aanwezig.  De relletjes vonden plaats aan de kop van de betoging, waar antikapitalistische militanten (“black blocs”) zich bij gele hesjes hadden aangesloten. De politie zette onder meer traangas in. Een betoger zou gewond zijn geraakt aan het hoofd. Ze besloten daarop de politie te bekogelen.  

Meer dan 7.400 politiemensen worden ingezet in de Franse hoofdstad. Rond 13.15 uur waren er al meer dan 9.000 “preventieve controles” uitgevoerd. De Franse regering waarschuwde gisteren al voor anarchistische demonstranten die de jaarlijkse 1 meimars zouden verstoren. Ze rekenden op ongeveer 2000 kwaadwillenden. De regering zei al hard op te treden tegen relschoppers. Vanochtend al waren 88 mensen aangehouden.