Wil het Witte Huis Tillerson dumpen?

Volgens Amerikaanse media is het Witte Huis van plan om minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson de laan uit te sturen. Het zou de bedoeling zijn om Tillerson "in de loop van de komende weken" te vervangen door Mike Pompeo, de huidige directeur van de inlichtingendienst CIA.

Volgens de krant New York Times staat de relatie tussen Tillerson en Amerikaans president Donald Trump al enige tijd onder druk. Daarom zou John Kelly, de stafchef van het Witte Huis, een plan hebben uitgewerkt waarbij Tillerson rond de jaarwisseling aan de kant wordt geschoven.

De bedoeling zou zijn om hem te vervangen door huidig CIA-baas Mike Pompeo. Republikeinse Senator uit Arkansas, Tom Cotton, zou dan weer aan het hoofd van die inlichtingendienst worden geplaatst. 

Slechte relatie
Volgens de New York Times is het nog niet duidelijk of Trump wel heeft ingestemd met het plan. De Amerikaanse president kreeg vandaag van een journaliste een vraag over de situatie tijdens een persconferentie, maar hij wilde daar niet meer over vertellen dan "dat Tillerson hier is". De vraag of de minister van Buitenlandse Zaken zal moeten opstappen, liet hij onbeantwoord. 

Wel is duidelijk dat de verhouding tussen Trump en Tillerson de voorbije maanden in elk geval fel is bekoeld. De twee verschillen van mening over verschillende belangrijke kwesties, zoals de nucleaire deal met Iran en de aanpak van de Noord-Koreaanse dreiging. Volgens NBC News zou Tillerson tijdens een vergadering in juli nog naar Trump verwezen hebben met de term "moron" (debiel).